fbpx

Restauratie

van de Domtoren

Dagelijks doorstaat de Domtoren wind, regen, vrieskou en zonnestralen. De 700 jaar oude Domtoren moet daarom om de 50 jaar gerestaureerd worden. Sinds 2019 staat de Dom weer in de steigers. Meer weten over de restauratie? Lees dan snel verder!

De huidige restauratie

In 2019 is de derde grote restauratie in de geschiedenis van de Domtoren van start gegaan, die tot einde zomer 2024 zal duren. Daarna kan hij weer decennia mee voor een volgende restauratie nodig zal zijn. Wil je een kijkje achter de steigers en voorgaande restauraties?

Lees hier verder

Domtoren restauratie

Van Dom tot steengoed

Op innovatieve wijze geven we de Domtoren door aan de volgende generatie en krijgt iedereen de kans om in wat voor vorm dan ook een steentje bij te dragen aan de restauratie van de trots van Utrecht. Geen stukje Domtoren gaat verloren, passend bij de tijd van nu. Het project ‘Van Dom tot steengoed’ laat het restmateriaal op drie manieren voortbestaan en betrekt hierbij de stad en regio: inwoners, bezoekers en bedrijven met een hart voor het icoon van Utrecht.

Lees hier verder

Een stukje geschiedenis

De Domtoren krijgt, als middelpunt van de stad, veel te verduren door wind, regen, vrieskou en zonnestralen. Daarom is er naast het normale dagelijkse onderhoud elke 40-50 jaar een grote restauratie nodig. De allereerste restauratie was tussen 1519 en 1525. Na de verwoestende storm van 1674 is de toren in verval geraakt en werd de Dom pas in 1837 weer gerestaureerd, toen hij op instorten stond! In 1901 was er een grondige restauratie nodig die maar liefst tot 1932 duurde.

Lees meer over de geschiedenis

Domtoren Restauratie
Decorative figure Wist je dat…
...de steigers bij elkaar maar liefst 440.000 kg wegen en uit 55 kilometer buizen bestaat?