Algemene info over het programma
Tijdens deze rondleiding leren de leerlingen over het bouwproces in de Middeleeuwen en de toen gebruikte bouwtechnieken en -tradities. Ze krijgen inzicht in hoe het bijna 700 jaar geleden mogelijk was zo’n groots bouwwerk te maken, zonder de techniek die wij nu hebben. Hoe deden ze het dan wel? De leerlingen staan ook stil bij de rol van de Domtoren in het oude Utrecht. Waarom bouwde men 700 jaar geleden zo’n enorm hoge toren en hoe moet dit voor de bewoners zijn geweest? En welke rol speelt de Domtoren in het heden? Via verschillende dagboekfragmenten neemt de gids de klas mee naar een ver verleden, toen heel Utrecht in de ban was van de bouw van de Dom.
Ook wordt er gekeken naar de afgelopen restauratie (2019 – 2024): waarin zitten de verschillen en overeenkomsten tussen hoe Jan bouwde, en hoe dat nu gebeurt?
In het kort
Voor wie: Groep 4, 5, 6
Max. groepsgrootte: 24 leerlingen. Per groep vragen wij minstens 3 begeleiders. Begeleiding mag kosteloos mee.
Kosten: €132,- per groep.
Doel van de rondleiding: Leerlingen maken kennis met de middeleeuwen en welke bouwtechnieken er toen gebruikt werden.
Tijdsduur: 60 minuten
Aanvang: Bij een boeking met meerdere rondleidingen kunnen deze een half uur na elkaar worden ingepland.
Aansluiting bij kerndoelen: 1, 4, 12, 37, 38, 42, 44, 47, 51, 52, 53, 56, 58
Leerdoelen:
- De leerlingen krijgen historisch besef en weten de Domtoren te plaatsen in de geschiedenis van Utrecht en van de Middeleeuwen.
- De leerlingen leren over het bouwen (en bouwtechnieken) van vroeger en nu, door te vergelijken hoe er in de Middeleeuwen gebouwd werd en er tegenwoordig wordt gerestaureerd.
- De leerlingen leren over de oorspronkelijke functie van de Domtoren en wat de toren nu voor de stad betekent.
- Leerlingen leren over de Middeleeuwse samenleving en leren de bouwkunst van die tijd op waarde te schatten.
- De leerlingen maken kennis met erfgoed waarbij de (fysieke) beleving van het bezoeken van een monument een grote rol speelt.